Frisørens 10 gode råd

Frisørens 10 gode råd til flot og sundt hår

Rigtigt mange af mine kunder spørger mig altid om det samme, når de sætter sig i frisørstolen: har du nogle gode råd til at få flot og sundt hår?

Det har jeg selvfølgelig! Som uddannet frisør ser jeg mange forskellige hårtyper hver dag i min salon, men mange af de samme regler gælder, hvis du vil have sundt og flot hår.

Så – hvordan får man sundt hår? Det svarer jeg på i dette blogindlæg! Husk på, at hvis du har spørgsmål, kan du altid kontakte mig på shop@frisorenogbaronen.dk.

1. Drop shampooen hver dag

Mit første gode råd – og i virkeligheden måske også et af de vigtigste råd – er at minimere din hårvask. Hvis du vasker hår hver dag eller bare hver anden dag, så må jeg desværre fortælle dig, at det er alt for meget.

Jeg vil til hver en tid anbefale kun at vaske håret 1-2 gange om ugen og maks. tre gange om ugen. Det betyder ikke, at håret ikke må blive vådt, og du kan sagtens skylles håret, men jeg anbefaler, at du gemmer shampooen væk de resterende dage.

Men hvorfor skal du vaske dit hår mindre? For det første er det godt for dit hår kun at vaske 1-3 gange om ugen.

Derudover er det meget sundt for din hovedbund kun at vaske dit hår et par gange om ugen. Hovedbunden kan hurtigt blive udtørret af brugen af shampoo, og det kan resultere i både tør og kløende hovedbund, men faktisk også fedtet hovedbund.

Når din hovedbund bliver udtørret, kan den nemlig overproducere talg – altså hudens naturlige fedtlag – og det kan give dig en fedtet hovedbund. Så døjer du med fedtet hår allerede en dag efter første hårvask, så er det endnu en rigtigt god grund til at skære ned på shampooen.

Er du ikke helt klar til at droppe shampooen, kan du finde en sulfatfri shampoo, der er langt mere skånsom for både dit hår og din hovedbund.

2. Brug altid balsam efter hårvask

Når du vasker dit hår med en shampoo – sulfatfri eller ej – vil du automatisk fjerne overskydende hårprodukter og fedt, og derfor er der også risiko for, at du udtørrer dit hår, og især dine hårspidser. Derfor er det en rigtig god idé altid at bruge en balsam, når du har vasket til hår. Du kan også sagtens benytte en balsam, hvis du blot har skyllet dit hår.

En balsam sørger for, at dit hår forbliver sundt og stærkt ved at lukke skællaget på håret. På den måde beskytter håret sig selv mod udefrakommende skader.

Balsam giver dig naturligvis også blødt og blankt hår, der er lettere at rede.

3. Sig farvel til smertefuld frisering af håret

Har du problemer med at frisere dit hår? Måske du ofte har knuder, der er svære at rede ud, så du ender med at stå og rive og flå i dit hår?

Det kan på både lang og kort sigt give dig slidt og skadet hår, hvis du hver morgen står og hiver i dit hår.

Mit bedste råd er at tage en dyb indånding og få et overblik over situationen. Start med at dele dit hår op i flere små sektioner, så der ikke er så meget hår, du skal rede igennem på samme tid. Herefter skal du starte med at rede spidserne og derefter arbejde dig langsomt op. På den måde slipper du for at stå og hive i dit hår.

Reder du dit hår, når det er vådt, anbefaler jeg, at du reder det, mens der enten er en balsam eller en hårkur i håret. På den måde glider børsten eller kammen meget nemmere gennem håret.

Hvis du vil gøre friseringen endnu mere smertefri, kan det også have en betydning at vælge den helt rigtige børste for dit hår. Det kunne for eksempel være Nordic Sea Brush, der skåner dit hår og hovedbund og samtidig er lavet ud af bioplastik, der er skånsomt for naturen.

4. Overvej en børste fremstillet med svinehår

Ønsker du blankt og sundt hår? Så kan du genoverveje valget af din hårbørste. En hårbørste fremstillet med svinehår – for eksempel vildsvinehår – kan være en super god investering, hvis du vil have sundt og glansfuldt hår.

En hårbørste med svinehår trækker nemlig talg – hovedbundens naturlige fedtlag – fra hovedbund med ud i længderne. Dette giver blankhed, og så mindsker det også dannelsen af fedt hovedbunden. Det betyder, at din hovedbund kommer til at se mindre fedtet ud, og at dine længder får tilført mere fugt og shine.

Hvis du vil vænne dig af med at vaske håret ofte, kan en hårbørste med svinehår altså være meget brugbar.

5. Mit bedste råd til en fedtet hovedbund

Det er aldrig fedt at have fedtet hår eller døje med en fedtet hovedbund. Det, som jeg ser og hører mange gøre, er, at de vasker deres hår ekstra godt og meget ofte for at komme i bund med den fedtede hovebund. Men det gør blot problemet meget værre.

Døjer du med fedtet hovedbund kort efter en hårvask, kan det nemlig være, fordi at du vasker dit hår alt for tit. Grunden til dette er, at du udtørrer din hovedbund, og derfor vil din hovedbund automatisk producere mere fedt, og det resulterer i en fedtet hovedbund. Derfor anbefaler jeg, at du skærer ned på hårvask, og at du i mellemtiden mellem dine hårvaske benytter en tørshampoo.

En tørshampoo vil være med til at fjerne de overskydende fedtlag, samtidigt med at den giver håret god volumen og tekstur, når du skal style håret.

6. Vælg forskellige måder at style dit hår på

Hvis du ofte sætter dit hår op i en elastik, har du måske lagt mærke til, at dit hår bliver slidt på præcis det samme sted hver gang. Det er der en god grund til. Når du sætter dit hår på samme måde hver gang med elastikken det samme sted, kan du nemlig ikke undgå, at nogle af dine hår knækker, når du tager elastikken ud.

Derfor anbefaler jeg, at du prøver at sætte dit hår op på forskellige måder, når du benytter elastikker, så du ikke slider dit hår samme sted hver dag.

Hvis du vil være ekstra god ved dit hår, kan du også benytte en skånsom elastik. Det kunne for eksempel være hårelastik lavet ud af silke.

7. Sørg for at få trimmet dit hår, hvis du vil have langt hår

Et andet spørgsmål, jeg tit bliver stillet, er: hvor hurtigt vokser hår? Rigtigt mange vil gerne have langt, sundt hår, men længere hår betyder ikke altid, at du bare skal lade dit hår gro. Hvis du gerne vil have længere hår hurtigt, er det faktisk vigtigt, at du får trimmet spidserne regelmæssigt – gerne cirka hver tredje måned.

Det er der mange gode grunde til. For det første slipper du for, at jeg eller en anden frisør klipper et stort stykke af længden hver gang, og for det andet forbliver dit hår lækkert og sundt at se på.

Men hvor hurtigt vokser hår egentligt, tænker du måske. Hvis dit hår er sundt, gror det et sted mellem 1-1,5 centimeter hver måned.

8. Husk altid at bruge balsam efter en hårkur

Mit ottende råd til sundt og flot hår er altid at benytte en balsam efter hårkur. Måske du tænker, at det kan virke lidt voldsomt, nu når du lige har brugt en hårkur – altså, er dit hår ikke blevet fugtet og plejet nok?

Jo, det er det. Men en hårkur fugter i dybden. For at den kan det, åbner en hårkur hvert enkelt hårstrå, så det kan trænge dybt ind. Når du har skyllet hårkuren ud af håret, vil dine hårstrå altså derfor stadig være åbne og modtagelige overfor udefrakommende skade.

Derfor er det vigtigt, at du afslutter med en balsam, der lukker hårstråene og beskytter håret. På den måde er du også sikker på, at alle de gode egenskaber fra din hårkur forbliver i dit hår, og du får derfor mest muligt ud af hårkuren.

Alt efter hvor tørt eller skadet hår du har, kan en hårkur bruges 1-2 gange om måneden.

9. Pas på dine krøller

Hvem drømmer ikke om at have bløde, flotte krøller hver dag? Jeg kender mange – og mange af mine kunder spørger mig også om, hvordan de bedst muligt kan passe på deres krøller, så de undgår usamlede og krusede krøller.

Det første råd, jeg plejer at give, er, at du skal stoppe med at rede dit hår med en børste – især når det er tørt! Benyt meget hellere en bredtandet kam, som du kan have med ind i badet. Når du har påført balsam i håret, kan du nu skånsom rede dine krøller ud.

På den måde ødelægger du ikke dine krøller, og du samler dem også bedre med en bredtandet kam end traditionel hårbørste.

Når du skal tørre dit hår, skal du også sørge for at gøre det skånsomt. Her kan du vælge at benytte et normalt håndklæde, hvor du forsigtigt klemmer håret tørt. Du kan også benytte et mikrofiberhåndklæde, der er endnu mere skånsomt for dit hår.

Du må aldrig frottere dit hår med et håndklæde, når du har krøller. Det resulterer nemlig i usamlede krøller med masser af krus. Du kan med fordel afslutte din hårvask med en leave-in-conditioner til krøller, da krøllet hår ofte er tørt.

Jeg har desuden lavet en hel kategori med produkter til krøller – du kan se den lige her.

10. Vask dit hår to gange

 Jeg har skrevet meget om, at du ikke må vaske dit hår for meget, da det kan efterlade dig med en tør eller fedtet hovedbund. Men når du vasker dit hår, skal du sørge for, at du vasker håret to gange med shampoo. Det første gang, skummer shampooen nemlig ikke særlig meget. Det skyldes, at den første gang blot laver en afrensning af håret, hvor der bliver fjernet produktrester og snavs. Det er altså først ved anden vask, at shampooen reelt vasker håret, og her vil du også kunne mærke og se, at shampooen skummer meget mere.

Efter anden vask er dit hår helt rent!

Når du vasker dit hår på denne måde, kan du med fordel benytte den samme mængde, som du plejer, men blot dele det op så du har til to gange. Du behøver nemlig sjældent særligt meget shampoo for at vaske håret.

 Todelt sort-hvidt logo med Julie i håndskrift og STRANGE i en enkel font.