Har du tørt hår? Redningen er på vej – her er 8 gode råd

Har du tørt hår? Redningen er på vej – her er 8 gode råd

Som frisør bliver jeg tit spurgt til råds om tørt hår. Mangel på fugt i håret kan give spaltet, ødelagt og knækket hår, og det er et problem for mange mænd og kvinder.

Man behøver ikke at være frisør for at se, at håret mangler fugt. I disse tilfælde bliver håret glansløst, kruset og kedeligt at se på. Desuden kan tørt hår også føles meget ubehageligt, da tørheden også findes i hovedbunden og leder til kløe og skæl. Det er vist nok de færreste, der ønsker at have hvide skælflager mellem hårstråene og på tøjet. Men bare rolig! Fugt og den rette viden om dit hår kan give livreddende førstehjælp til dit tørre hår og din tørre hovedbund.

Hvorfor får jeg tørt hår?

Tørt hår hos både mænd og kvinder kan skyldes flere forskellige årsager. For eksempel har vind og vejr en stor betydning for, om du får tørt hår. Om sommeren er solen med til at tørre håret ud, og om vinteren udtørres håret af den lave luftfugtighed og de store temperaturforskelle mellem varmen indenfor og kulden udenfor. Tørt hår kan også skyldes hårdhændede behandlinger såsom afblegning, farvning og føntørring uden brug af beskyttende hårplejeprodukter.
Andre har kruset hår fra naturens side, hvor de enkelte hårstrå har en struktur, der øger tilbøjeligheden for tørt hår.

Det er dog gode råd at hente, uanset årsagen til dit tørre hår. Her er otte gode råd til dig, der døjer med tørt hår.

1. Brug en hårkur til dit tørre hår

Fugt, fugt, fugt. Døjer du med tørt hår, er fugt en primær redningsmand. Dine hårstrå er i underskud af deres naturlige fugtende olier, og derfor er det nødvendigt, at du tilfører håret fugt fra særlige hårprodukter.

Det første du bør tage op af førstehjælpskassen for at redde dit tørre hår, er en hårkur eller hårmaske. Med en hårkur bliver dit hår plejet og repareret helt ned til det mindste hårstrå, og du får tilført al den fugt, som tørt og kruset hår har brug for. Når hårkuren er skyllet ud, får du det bedste resultat ved også at vaske dit hår med balsam. Når du er færdig, vil du med garanti kunne mærke og se, at der er kommet fugt til håret. Gentag behandlingen en til to gange om måneden, og du er allerede godt på vej mod sundere hår.

2. Vælg den rigtige shampoo og balsam

I din førstehjælpskasse til tørt hår, bør du også have en fugtgivende shampoo og en god balsam til tørt hår. Vælg en shampoo og balsam, som er lavet specifikt til tørt hår, så du tilfører den rette mængde fugt og næring til netop dit hår. Dog skal selv den bedste shampoo til tørt hår bruges med måde. En hårvask kan i sig selv være med til at udtørre håret, så jeg anbefaler aldrig hårvask mere end to gange om ugen.

Du kan med fordel slutte din hårvask af med at bruge en olie til tørt hår. Hårolie består af naturlige olier og vitaminer, der er sunde for dit hår, og som tilfører en virkelig flot glans. Olien skal ikke skylles ud, men skal blive siddende i håret. Det er den perfekte afslutning på en god hårpleje af tørt hår.

3. Beskyt tørt hår, hvis du føntørrer eller glatter det

Rigtig mange kvinder og mænd styler håret ved at føntørre eller glatte det. Er du en af dem, og har du også tørt hår, så er dette råd til dig. Varmen fra en føntørrer eller et glattejern kan nemlig udtørre og skade dine hårstrå – også selvom håret ser flot og velplejet ud lige efter en omgang med føntørreren eller glattejernet.


Hvis du hyppigt styler dit hår ved at udsætte det for varme, så er det en rigtig god ide at investere i et stylingprodukt med heat protect. Det vil beskytte tørt hår mod varmen og desuden tilføre dit hår glans og ekstra fugt. 

4. Vælg de rigtige produkter til tørt hår

Efter at jeg nu blandt andet har anbefalet en hårkur, hårolie og en heat protector til tørt hår, så er det vist på tide at komme med det fjerde råd: Når du leder efter det bedste produkt til tørt hår, hvad enten det er en shampoo, balsam eller noget helt tredje, så kig på ingredienserne, og vælg med omhu. Selvom alle produkter til tørt hår lover flot og glansfuldt hår, så kan nogle hårprodukter indeholde ingredienser, der har en udtørrende effekt. Det gælder for eksempel, hvis produktet indeholder alkohol, sulfat, parfume eller silikone. Hvis din hårkur til tørt hår eller din fugtgivende shampoo indeholder en eller flere af disse ingredienser, så er det nok ikke det rette produkt for dig.

Produkter, der lever op til den såkaldte Curly Girl-metode, er altid frie for sulfater og silikone. Det er et godt valg, hvis du har naturligt fald i håret, krøller eller kruset og tørt hår.

5. Få klippet spidserne ofte

”Mit hår knækker og falder af”, har du måske konstateret med frygt i stemmen. Og så har du sikkert opdaget, at dit tørre hår kommer til at se slidt, spaltet og skadet ud. Tørt hår er mindre elastisk, og derfor bliver spidserne hurtigere spaltet, og hårstråene har lettere ved at knække.
Spaltede spidser får håret til at se både uregerligt og usundt ud, så hvis du har tørt hår, er det en god ide at få klippet dine hårspidser ofte.

Normalt råder jeg mine kunder til at få klippet spidser cirka hver tredje måned, og det er en ekstra god grund at gøre det, hvis dit hår er tørt og derfor mere spaltet.

6. Undgå farvning og permanent

Rigtig mange er dybt afhængige af at få farvet eller permanentet håret, men hvis du vil undgå tørt hår eller endda ekstremt tørt hår, så skal du skrue lidt ned for behandlingerne.

Farvning og permanent er kemiske behandlinger, og det kan være med til at udtørre dit i forvejen ødelagte hår. Kan du slet ikke undvære farvningen eller permanenten, så sørg for at få det lavet ordentligt hos en frisør, der bruger produkter i god kvalitet.

Du kan også forsøge at finde alternativer til hårfarvning, som skåner håret og samtidig giver dig et tilfredsstillende look. Hvis du er lyshåret eller gråhåret, kan du for eksempel prøve at bruge silver shampoo til dit tørre hår. En silvershampoo indeholder en smule farve, som fremhæver og tydeliggør din naturlige hårfarve.

7. Vask håret i koldt vand

Ja, det lyder helt frygteligt, men faktisk er en kold skyller under bruseren det bedste for dit hår.

I badet gælder nemlig det samme, som når du bruger et glattejern eller en hårtørrer. Håret udsættes for varme, og det kan gøre dit i forvejen tørre hår endnu mere tørt. Prøv derfor at forkorte længden af dine varme bade, eller skyl håret under den kolde bruser.

Din hud og hovedbund vil samtidig takke dig for de kortere bade – især hvis du også har tendens til tørhed andre steder på kroppen.

8. Brug en god hårbørste

Den rette hårbørste kan faktisk være med til at give fugt til håret. I hovedbunden findes der talg og fedt, som bliver fordelt i håret, når du bruger en hårbørste. På den måde tilføres dit hår fugt på en naturlig og sund måde. Jeg anbefaler ofte mine kunder at bruge en hårbørste lavet af svinehår. Det er med til at holde håret blankt og glansfuldt, uden at det skader eller knækker dine hårstrå.

Jeg håber, at du kan bruge mine tips til tørt hår, og at du nu får smukkere, sundere og mere glansfuldt hår.

Hvis du har spørgsmål om hårpleje eller om hårplejeprodukter, så er du altid velkommen til at kontakte mig.